[Federico Mayor Zaragoza]

Federico Mayor Zaragoza va nèixer a Barcelona, el 1934. Doctor en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid (1958), el 1963 va ser catedràtic de Bioquímica de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Granada, i el 1968 va arribar a ser Rector d’aquesta institució fins el 1972.

Va estar 12 anys com a Director General de la UNESCO (1987 – 1999), temps en que va donar un nou impuls a la missió de la organització: “Construir els baluarts de la pau a la ment de la humanitat”. D’aquesta manera va treballar sense descans per convertir la institució al més absolut servei de la Pau, la Tolerància, els Drets Humans i la Convivència Pacífica.

D’aquesta manera, la UNESCO va crear el Programa Cultura de Pau, el qual va estar organitzat en quatre eixos principals:

  • l’Educació per la Pau, els Drets Humans i la Democràcia.
  • La lluita contra l’exclusió social i la pobresa.
  • La defensa del pluralisme cultural i el diàleg intercultural.
  • La prevenció de conflictes i la consolidació de la Pau.

En el marc d’aquesta estratègia, s’ha treballat intensament en l’educació per la no-violència, l’erradicació de la discriminació i el foment del pluralisme i la cooperació internacional, la justícia social, la ciència al servei de les persones i la solidaritat intel·lectual i moral.

Actualment és el President de la Fundació Cultura de Pau, la qual difon i impulsa incansablement un nou món basat en la Pau.